Het hert bij de waterspiegel

Door de ochtendmist loopt een hert. Het is een krachtig dier met een prachtige vacht. In vele culturen staat het symbool voor zon, geluk, goedheid, liefde en vriendelijkheid. Een hert heeft ontzettend scherpe zintuigen. Met op de achtergrond de opkomende zon, loopt het hert vol onschuld maar alert naar de waterkant.

Eenmaal bij het water aangekomen kijkt het hert erin. De karper die zojuist de oppervlakte bereikte heeft een rimpeling in het water veroorzaakt. Naarmate de rimpeling wegtrekt, begint het hert zichzelf te herkennen. Plots valt zijn gewei af. Het gewei staat symbool voor verhoogde waarneming en biedt bescherming: die lijken nu weg te zijn! Het hert schrikt even, kijkt naar het gewei bij de waterlijn en dan weer in de waterspiegel. Het ziet er heel anders uit, maar het vertrouwde gevoel is er nog steeds.

Een jaar later komt het hert op exact dezelfde plek aan. Het gewei is weer aangegroeid maar ziet er niet meer uit als het jaar ervoor. Er zijn namelijk enden bijgekomen en die maken het nog groter en mooier.
Ben je nieuwsgierig geworden door deze metafoor of herken je jezelf hierin, neem dan op. Misschien zijn er wel meer metaforen die op jou van toepassing zijn!